2018. augusztus 22.

DSCF0287

2018. augusztus 22. 18:00
Paksi Evangélikus Templom
7030 Paks, Kossuth Lajos u. 29
Bábel Klára és Kovács Zalán László
tuba-hárfa duó

Bábel Klára Artisjus-díjas hárfa- és zongoraművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóhárfása, önálló estek és kamarazenei koncertek rendszeres fellépője. Fiatal tehetségként 12 éves korában kezdte el zeneakadémiai tanulmányait, majd, 2007‑ben felvételt nyert a brüsszeli Koninklijk Conservatoriumba. 2008‑ban különdíjat kapott a IV. Vera Dulova hárfaversenyen Moszkvában. 2010‑ben Artisjus-díjjal tűntették ki. 2010‑ben, 2011‑ben, és 2013‑ban is elnyerte a Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíjat. 2009‑ben a MÁV Szimfonikusokhoz, 2010‑ben pedig az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához nyert próbajátékot.

Kovács Zalán László tubaművész, szólista a budapesti és a müncheni Zeneakadémián folytatott tanulmányai után szerezte meg 2010-ben tubaművész diplomáját. Szólistaként több nemzetközi versenyt nyert Magyarországon, Csehországban, Horvátországban és Szlovéniában. Olaszországban és Kínában dolgozott zenekari művészként. 2013-ban kezdte el a Zeneakadémia Doktori Iskolájában a DLA, majd az ELTE Szociológiai Doktori Iskolájában a PhD doktori tanulmányokat. A Bach Mindenkinek Fesztivál alapítója és fesztiváligazgatója, az Egressy Béni Zeneművészeti Konzervatórium és a Vienna Konservatorium bécsi főiskola tanára.

A tuba-hárfa duó nemzetközi szinten is egyedülálló. A két művészben 2013-ban fogalmazódott meg a gondolat, hogy együtt zenéljenek. 2015‑ben két olaszországi versenyen indultak el, a VII. Marcel Tournier Nemzetközi Hárfa- és Hárfás Kamaraversenyen 1. helyezést értek el Cosenzában, a Marco Fiorindo Nemzetközi Zenei Versenyen pedig döntősek lettek Nichelinoban. 2016‑ban először az angliai Virtuózokon szereztek 3. helyezést, majd a szlovéniai Vipolzéban megrendezett Nemzetközi Kamarazene Versenyen ”Golden Award” elnevezésű 1. díjat kaptak. A Tubarpa című CD-lemezük 2017-ben jelent meg. A tuba és hárfa repertoárját saját maguk alakították ki, barokk, klasszikus, romantikus és kortárs művek és könnyedebb műfajú kompozíciók átirataival, saját művek elkészítésével. Továbbá számos zeneszerző készített a duónak művet, többek között: Balogh Máté, Bánkövi Gyula, Dragony Tímea, Kutrik Bence, Meskó Ilona, Ott Rezső, Rózsa Pál, Sándor László, Tihanyi László. Műsoraik exkluzív hangulatúak, amelyek egyszerre melodikusak, virtuózak és a két hangszer párosítása révén rendkívül egyediek, amelyek még színesebbek lehetnek, ha Bábel Klára zongorával is kíséri a tuba játékát. Hazai jelentős koncerthelyszínek és fesztiválok, valamint állami protokolláris rendezvények rendszeres fellépői a művészek. Több alkalommal játszottak a miniszterelnök és a köztársasági elnök kabinetje, minisztériumok, a Magyar Bankszövetség rendezvényein. Európai koncertjeik mellett felléptek Kínában és Bakuban.

Az összes koncertre a belépés ingyenes, de adományokat elfogadunk, amelyeket tehetséges gyermekek zenei képzésére fordítunk.
Belépés és helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
A szervezők a változás jogát fenntartják.

VISSZA